Koningsdag in Utrecht: alle gemeenten op een rij (2024)

    Gisteren, 11:15 10 minuten leestijd

    Koningsdag in Utrecht: alle gemeenten op een rij (1)

    Provincie Utrecht - Nog geen plannen voor Koningsdag? We helpen je graag kiezen. Denk aan struinen op de talloze vrijmarkten, een badeendjesrace of gewoon een feestje bouwen. We hebben de activiteiten per gemeente op een rijtje gezet.

    Amersfoort

    De traditionele kleedjesmarkt in Amersfoort vindt plaats van 07.00 uur tot 17.00 uur en strekt zich uit over verschillende locaties in de stad. Het is niet toegestaan eten of drinken te verkopen. De gemeente roept mensen op om zoveel mogelijk lopend of met de fiets te komen.

    In Hoogland kun je in de huid van Max Verstappen kruipen. Daar staan twee racesimulatoren op de Engweg. Doe een bril op een waan je in een Formule 1-race. Iedereen die ouder is dan 10 jaar mag het proberen.

    De rest van de gemeenten vind je onder de kaart.

    Baarn

    In Baarn zijn ze er vroeg bij: daar start de rommelmarkt al om 04.00 uur. Om 16.00 uur moeten alle kleedjes met spullen weer verdwenen zijn. Ook vinden in de ochtend verschillende Oranjeconcerten plaats in de Pauluskerk en is er de hele dag door muziek in de Pekingtuin. Burgemeester Mark Röell verzorgt om 08.45 uur de officiële opening van Koningsdag.

    Bunnik

    De kindervrijmarkt in Bunnik start om 08.30 uur in de Dorpsstraat en omgeving. Daarnaast zijn op het terrein van Bunnik '73 activiteiten voor kinderen. Ze kunnen bijvoorbeeld spijkerbroekhangen of zaklopen en er is een 9 meter lange stormbaan. Geen kinderen? Bij 't Wapen van Bunnik is de hele dag muziek.

    In Odijk een vrijmarkt voor de kinderen, de Grootste Lunch, een luchtkussenfestijn, een spelletjescircuit en nog veel meer. Na 16.00 uur neemt SV Odijk het stokje over, en start een Oranjedisco voor jong en oud tot 20.00 uur. Het volledige programma vind je hier.

    Bunschoten

    Vuurwerkliefhebbers kunnen in Bunschoten hun hart ophalen. Daar wordt Koningsdag net als vorig jaar afgesloten met vuurwerk. Dat gebeurt bij Van Halteren Watersport aan de Westdijk om 22.30 uur. Ook is er een lampionnentocht, die om 21.30 uur begin vanaf het Vomarplein.

    Overdag zijn er concerten in de Zuiderkerk en kunnen gezinnen een fietspuzzeltocht doen. Op en rond het Spuiplein en Oostpoortplein staan springkussens en stormbanen. De kleedjesmarkt in het centrum begint om 08.00 uur, maar is alleen bedoeld voor kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen in de gemeente Bunschoten.

    De Bilt

    In de gemeente De Bilt vinden alle koningsdagactiviteiten plaats op het terrein van gemeentehuis Jagtlust in Bilthoven. De gemeente neemt maatregelen om de vrijmarkt veiliger en aantrekkelijker te maken. Zo zijn fietsers niet langer welkom. De markt begint om 10.00 uur. Ook zijn er speel- en luchtkussens, sport- en speldemonstraties en muziek- en dansvoorstellingen op een podium.

    De Ronde Venen

    Kermisliefhebbers kunnen vanaf 10.30 uur terecht op de kermis in Mijdrecht. Er staan onder meer botsauto's en een zogenoemde bodyshake. Deze bank beweegt op hoge snelheid van links naar rechts en van boven naar beneden. In Abcoude, Baambrugge, Mijdrecht, Vinkeveen en Wilnis zijn vrijmarkten.

    Eemnes

    In Eemnes duurt de kleedjesmarkt van 09.00 tot 16.00 uur. Café Staal is dicht, maar daar zouden inwoners niets van moeten merken. Er komt een bar voor het oude café met daar tegenover een podium. Andere bars en podia zijn bij het Oude Raadhuis en de Kerkstraat. Tussen 10.30 en 11.30 uur is er een Solexrace bij Torenzicht.

    Houten

    Feestvierders in Houten kunnen op vier plekken terecht: het Oude Dorp, Het Rond, Castellum en het Manifestatieterrein/Imkersplas. Bij Het Rond kunnen kinderen 's middags terecht voor oud-Hollandse spelletjes. Op de andere locaties zijn van 07.00 tot 14.00 vrijmarkten. Op het Manifestatieterrein vind je ook voedselkramen en een dj, bij Castellum kan je pannenkoeken versieren.

    Leusden

    Bij zalen- en partycentrum De Til is de hele dag muziek. Vanaf 10.00 uur is er een kleedjesmarkt rond het oude centrum. Op de Hamersveldseweg kun je terecht voor een braderie met kunst- en hobbyspullen en eetkraampjes. Meer weten? Klik hier.

    Lopik

    Verkopers in Lopik moeten opschieten met het verkopen van hun oude spulletjes. Daar is de vrijmarkt alleen in de ochtend, van 08.30 tot 12.00 uur. Verder begint om 11.00 uur Lopik goes Hollywood, waar je onder meer een Spiderman-workshop kan volgen. Ook kun je schatzoeken met 's werelds bekendste piraat Jack Sparrow. Vanaf 16.30 uur spelen pianisten verzoeknummers.

    Montfoort

    Nog te klein om urenlang op de vrijmarkt te zitten? Daar heeft de gemeente Montfoort een oplossing voor. Daar opent vanaf 09.00 uur de Ukkieshoek, voor kinderen tot en met vier jaar. Een afgezette hoek met onder meer een glijbaantje en een luchtkussen.

    Tegelijkertijd begint de vrijmarkt. Dit jaar wordt deze gehouden tegenover Kasteel Montfoort. Verder is Molen de Valk open voor bezoekers en wordt vanaf 15.30 uur een silent disco gehouden op het Hofplein.

    Nieuwegein

    Baktalenten opgelet: op Koningsdag kun je meedoen aan Heel Vreeswijk Bakt. Ben jij net zo goed als Robèrt van Beckhoven? Schrijf je dan voor vanavond 21.00 uur in en lever morgen tussen 11.00 uur en 11.45 uur je gebakken creatie in bij de Heel Vreeswijk Bakt-kraam op de Oude Sluis. Een jury kiest vervolgens drie winnaars uit. Verder is er een vrijmarkt, een kinderplein op het Raadhuisplein en zijn er roei- en trouwtrekwedstrijden in de Oude Sluis. Meer weten? Klik dan hier.

    Oudewater

    Oudewater goes The Masked Singer, of zoals ze het zelf noemen: Secret Voices. Vier kandidaten hebben zich de afgelopen tijd voorbereid op het zingen van twee liedjes in het centrum. Ze doen dit verhuld in een kostuum, die ervoor zorgt dat hun ware identiteit verborgen blijft. Inwoners moeten raden wie er optreden tussen 15.00 en 16.30 uur. Verder is er tussen 10.00 en 12.00 uur een kindervrijmarkt.

    Renswoude

    Renswoude pakt het groots aan. Net als vorig jaar vindt daar weer het Oranjefestival plaats op het feestterrein aan de Ubberschoterweg. Er zijn drie tenten met optredens van onder meer Henk Wijngaard, Darkraver en Alice Springs. Ook is er die dag een crazy cross, een race waaraan iedereen met twee of vier wielen mee kan doen.

    Rhenen

    Ook in Rhenen is op Koningsdag genoeg te beleven. Zo is er traditiegetrouw een vrijmarkt, maar nieuw dit jaar is de kofferbakmarkt bij de Koningshof. Auto's met zeil of tafel zijn welkom, maar ze mogen niet groter zijn dan 6 bij 3 meter. Ook is de Cunerakerk vanaf 11.00 uur geopend voor rondleidingen.

    Soest

    Paardenliefhebbers kunnen zich uitleven bij Manege Eldorado in Soest. Daar worden diverse wedstrijden georganiseerd. Ook wordt gestreden om het Soester Kampioenschap. Verder zijn er vrijmarkten in Soest en Soesterberg en zijn er op verschillende plekken livemuziek.

    Stichtse Vecht

    Ruim 3000 badeendjes. Die gaan we zien tijdens de badeendenrace op de Vecht in Maarssen. Om 14.15 uur worden ze losgelaten en kleuren ze rivier niet oranje maar geel. Koningsdag begint in Maarssen ook al vroeg, op 24 april, met een pubquiz voor kinderen in Café Symfonie. Verder zijn er op Koningsdag zelf een vrijmarkt en kinderspelen.

    Even verderop aan de Vecht doen ze het niet met badeendjes, maar met roeiboten. In Breukelen strijden het gemeentebestuur én de commissarissen van de Oranjevereniging in een sportieve strijd op het water. Meer weten? Klik dan hier.

    Utrecht

    De Utrechtse vrijmarkt in de binnenstad begint op 26 april om 18.00 uur en eindigt op Koningsdag om 18.00 uur. Ook zijn er verschillende kindervrijmarkten in de stad: in park Lepelenburg, op het Nijntje Pleintje en de Van Asch van Wijckskade. Daarnaast zijn er op verschillende pleinen in het centrum tussen 13.00 en 20.00 uur muziekevenementen. De gemeente gaat bezoekers informeren over drukte op de pleinen via een WhatsApp-kanaal.

    Utrechtse Heuvelrug

    In Amerongen zijn ze er vroeg bij. Daar beginnen de festiviteiten al om 07.30 uur met een fietsoptocht door de omgeving. De twintig kilometer lange tocht begint op De Hof en eindigt op De Laan. Daar in de buurt is ook de vrijmarkt, die van 10.00 tot 16.00 uur duurt.

    Doorn start met een koningsdagontbijt, gevolgd door een vrijmarkt en muziek op het feestterrein bij Huis Doorn. In Driebergen kun je een ritje van ongeveer twintig minuten maken met een oldtimer op het terrein van Sparrendaal of kun je je uitleven bij de winkelwagentjesrace.

    Veenendaal

    Traditiegetrouw trapt Veenendaal af met een aubade. Tussen 10.00 en 11.00 uur kun je op de Markt meezingen met bijvoorbeeld het Wilhelmus. Verder wordt er een fietsversierwedstrijd georganiseerd, is er een fietscrossbaan en een kermis voor kinderen en kun je op het Stadsstrand terecht voor foodtrucks en livemuziek. Voetbalfans kunnen 's middags naar de sportvelden van de Merino’s om te kijken wie zich dit jaar schoolvoetbalkampioen mag noemen.

    Vijfheerenlanden

    Als je op zoek bent naar koopjes, moet je op de Voorstraat in Vianen zijn. Daar gaat om 05.00 uur de Reigermarkt van start. Tussen 10.00 en 15.00 uur verzorgt de Muziekschool Vianen optredens van aanstormend talent.

    Leerdam pakt het sportief aan. Daar wordt een hardloopwedstrijd georganiseerd voor jong en oud. Er zijn drie verschillende afstanden. Voor kinderen van 6 tot en met 9 jaar is er een loop van 1 kilometer, voor kinderen van 10 tot en met 12 jaar een loop van 1,3 kilometer. Iedereen die 13 jaar of ouder is, rent 5 kilometer.

    Wijk bij Duurstede

    In Wijk bij Duurstede wordt voor de tiende keer de jaarlijkse badeendjesrace gehouden. Ruim 5000 gele eendjes met rugnummers worden in de middag in het water gelaten. De nummers op de eendjes zijn gekoppeld aan de nummers op de loten. De eerste eendjes die aankomen, winnen prijzen. Ook de burgemeester en vier wethouders doen mee.

    Verder begint de kleedjesmarkt om 06.00 uur, treden er de hele dag straatmuzikanten op, is er een tweedehands boekenmarkt en kunnen mensen voor een feestje terecht bij café De Veldpoort.

    Woerden

    Net als vorig jaar kunnen feestvierders naar het Westdampark. Daar vindt tussen 12.00 en 19.00 uur een rockevenement plaats. Onder andere The Streets, Skapiche?! en Iris and the Jokers treden op. Verder heeft Woerden niet alleen een kleedjesmarkt op de Havenstraat, Nieuwstraat, Kerkplein en Rijnstraat, maar ook een kramenmarkt. Die laatste is in de Rijnstraat, Voorstraat, Kruisstraat en Kerkstraat. Beide markten zijn van 07.30 tot 17.00 uur.

    Ook in Harmelen, Kamerik en Zegveld zijn tal van activiteiten. Zo is er in Kamerik een grote braderie.

    Woudenberg

    De kleedjesmarkt in Woudenberg begint pas 's middags om 14.00 uur. In de ochtend is er een verkiezing voor de mooiste fiets en een aubade. Er wordt ook aan ouderen gedacht: zij kunnen tussen 10.00 en 12.00 uur meedoen aan bingo bij SWO Woudenberg. Kinderen kunnen graffiti spuiten of een potje pannavoetbal doen op het parkeerterrein naar het Cultuurhuis.

    IJsselstein

    De gemeente IJsselstein roept inwoners op om vanaf 08.00 uur de vlag uit te hangen. Om 09.15 uur worden de klokken geluid en vanaf 10.00 uur kan het feest dan echt beginnen. Burgemeester Partrick van Domburg geeft een toespraak, er is een aubade en mensen kunnen meezingen met het Wilhelmus. De kinderbraderie is van 10.00 tot 17.00 uur in de binnenstad, Schuttersgracht, Overtoom en het Kronenburgplantsoen. Op De Plaats zijn verschillende optredens en spelen de hele dag door dj's.

    Zeist

    Net als voorgaande jaren vindt in het centrum van Zeist weer een rommelmarkt plaats. Dat gebeurt op het Emmaplein. Kinderen kunnen met hun spulletjes terecht op het Marktplein. Op de Slotlaan is weer een braderie. Het echte feest is in het centrum van Zeist, waar Zeist Open Air wordt georganiseerd. Onder meer zangeres Monique Smit treedt daar op.

    Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.

    Koningsdag in Utrecht: alle gemeenten op een rij (2024)
    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Wyatt Volkman LLD

    Last Updated:

    Views: 6427

    Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

    Reviews: 85% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Wyatt Volkman LLD

    Birthday: 1992-02-16

    Address: Suite 851 78549 Lubowitz Well, Wardside, TX 98080-8615

    Phone: +67618977178100

    Job: Manufacturing Director

    Hobby: Running, Mountaineering, Inline skating, Writing, Baton twirling, Computer programming, Stone skipping

    Introduction: My name is Wyatt Volkman LLD, I am a handsome, rich, comfortable, lively, zealous, graceful, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.