Sint Schimmel en Yvon Jaspers: deze Utrechters kregen een lintje (2024)

    Gisteren, 13:15 7 minuten leestijd

    Sint Schimmel en Yvon Jaspers: deze Utrechters kregen een lintje (1)

    Provincie Utrecht - Vanochtend zijn in alle Utrechtse gemeenten lintjes uitgedeeld aan inwoners die zich jaren hebben ingezet voor de samenleving. Precies 288 mensen kregen er een, vorig jaar waren dat er 247. De meeste lintjes werden uitgereikt in Utrecht (27) en Woerden (26).

    Veel gedecoreerden zijn met een smoesje naar het gemeentehuis gelokt, maar een enkele burgemeester ging liever persoonlijk langs om ze te verrassen. Voor Yousry El Kashif was de verrassing vandaag niet zo groot, een van zijn genodigden had het per ongeluk al verklapt. De kersverse Ridder in de Orde van Oranje-Nassau vond het alleen maar fijn. Want daardoor kon hij al langer genieten van de eer en meer mensen uitnodigen op zijn feestje. Hij kreeg een lintje voor een flinke lijst aan vrijwilligersfuncties, onder meer die van voorzitter van de Algemene Vereniging van Egyptenaren in Nederland.

    Voor burgemeester Marije van Beukering van Nieuwegein was het de eerste keer dat ze de lintjes mocht uitreiken, onder andere aan meneer El Kashif. Zij heeft vanochtend "gewoon gedaan alsof ze van niks wist" en was sowieso enorm onder de indruk van al haar gasten vandaag. "Er zijn mensen die zien dat de gedecoreerden heel veel doen en die zijn al sinds de zomer bezig om te zorgen dat zijn een lintje krijgen. Ik vind het mooi als dat allemaal samenkomt, op deze dag."

    Ook burgemeester Sharon Dijksma was lovend over iedereen die langskwam in de Utrechtse Stadsschouwburg. "Het is een onderscheiding die er echt toe doet. Het zijn gewone mensen die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de maatschappij. Daar krijgen zij een onderscheiding voor - en dat is helemaal terecht."

    In Amersfoort was de grootste verbazing in de zaal voor enkele leden van het koor dat was opgetrommeld om te zingen bij de uitreiking. Twee leden wisten van elkaar wel dat ze een lintje kregen, maar voor henzelf was het een grote verassing. Burgemeester Lucas Bolsius had er veel plezier in: "Het geheimhouden van de lintjes zijn bijna 'Wie is de mol-achtige' praktijken."

    LEES OOK Lintjesregen voor honderden Utrechters een verrassing, op één na

    Kerk, voetbalclub en Sinterklaas

    Dat vrijwilligerswerk voor ouderen en de kerk naast veel voldoening vaak ook een lintje opleveren is geen verrassing. Opvallend veel gedecoreerden zijn al jaren actief voor een kerkelijke organisatie. Ook vrijwilligerswerk op een basisschool, een voedselbank of als hulpsinterklaas kan een lintje opleveren.

    Zo krijgt Rien Schimmel uit Abcoude een onderscheiding voor zijn vrijwilligerswerk bij de intochten in Abcoude en Baambrugge, al 59 jaar lang. Sinds twee jaar zit hij ook zelf op het witte paard bij de Sint Nicolaasviering bij de Piusschool in Abcoude.

    En dat veel sportclubs drijven op de inzet van vrijwilligers die door weer en wind de lijnen trekken, de kaartjes verkopen, wedstrijden fluiten, speelschema's maken en bardiensten draaien, blijkt ook dit jaar uit de lijst met gedecoreerden.

    Veel voetbalclubs, tennisclubs en volleybalverenigingen hebben hun verenigingstijgers voorgedragen voor een lintje. In Nieuwegein kreeg Jan Koot een lintje voor al zijn werk bij de Utrechtse voetbalclub Velox en nu bij VSC. Alie van Plateringen is al sinds de oprichting in 1975 actief bij de Amersfoortse basketbalclub Crackerjacks. Robbie van Straten zet zich al vele jaren in voor de worstelsport en voor de Utrechtse Krachtsport Vereniging De Halter. En Jan van ‘t Klooster was de afgelopen 37 jaar elftalleider, scheidsrechter, barman én de shirtjeswasser bij voetbalvereniging S.V. Eemnes.

    De moskeebestuurder, een daklozencoach en Yvon Jaspers

    Bij 288 lintjes horen minstens zoveel bijzondere verhalen, maar er springen er natuurlijk wel een paar in het oog. Wat te denken van Willem Leeflang uit Veenendaal, die zelf enige tijd dakloos was en daarna ondersteuner werd van dak- en thuislozen. Of Willy Tijmensen-Willemse die in 1995 in Amersfoort een seniorenorkest oprichtte en sindsdien wekelijks de repetitie leidt, de muziekstukken schrijft en alle concerten en optredens regelt. En Cees Bakker organiseerde in Baarn onder meer de geraniummarkt en het gezellige bingobowlen. Ook is hij nooit te beroerd de handen uit de mouwen te steken om rommel uit het park op te ruimen.

    Yücel Aydemir, voorzitter van de Ulu Moskee, kreeg zijn onderscheiding in Utrecht omdat hij zich "inzet voor een vreedzame samenleving en verbinding zoekt tussen diverse gemeenschappen". Hij is niet alleen voorzitter van de moskee, maar zette zich ook in voor Syrische vluchtelingen, voor hulp aan daklozen en was jarenlang trainer, coach en leider bij de voetbalvereniging Zwaluwen Utrecht 1911.

    Marc Putman is oprichter van OutTV, de eerste en enige Nederlandse lifestyle tv zender die zicht richt op de lhbtiq+ gemeenschap. Hij wordt decennialang gezien als een voorvechter van de rechten van de lhbtiq+ gemeenschap en kreeg daarvoor nu een lintje van burgmeester Sharon Dijksma in de Utrechtse schouwburg. Putman mag zich Ridder in de orde van Oranje Nassau noemen.

    De bekendste inwoner van de provincie die een lintje kreeg is waarschijnlijk Yvon Jaspers uit Loenen aan de Vecht. Ze is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, vanwege de "bijzondere wijze waarop zij invulling geeft aan het presenteren van het populaire tv-programma Boer zoekt Vrouw". Met haar programma geeft zij "een inkijkje in de cultuur van de boeren en verbindt zij boeren en burgers." Daarnaast is zij sinds 2004 ambassadeur van het Ronald McDonald Kinderfonds. Helaas kon de presentatrice de versierselen vandaag niet zelf ophalen. Zij krijgt het lintje later uitgereikt.

    Ridders en officieren

    De meeste gedecoreerden mogen zich nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen (241). Ook komen er in onze provincie 44 Ridders in de Orde van Oranje-Nassau bij. Deze onderscheiding staat net een treetje hoger dan het lidmaatschap van de orde. Er zijn dit jaar geen Commandeurs in de Orde van Oranje-Nassau benoemd en er is ook geen Orde van de Nederlandse Leeuw uitgereikt. Wel kregen drie Utrechters de eretitel Officier in de Orde van Oranje Nassau.

    Cardioloog Maarten Jan Cramer van het UMC Utrecht kreeg de onderscheiding voor al zijn werk in zijn vakgebied en Ina Hut uit Driebergen kreeg het officiersschap voor haar activiteiten voor onder meer Stichting Wereldkinderen, CoMensha, de Taskforce Mensenhandel en de Stichting Haïti Contact. Eén officier mogen we nog niet verklappen; de gemeente Wijk bij Duurstede is nog bezig met de uitreiking.

    Familie en de alleroudste

    Er waren dit jaar ook weer veel echtparen die een lintje kregen, vaak voor vrijwilligerswerk bij eenzelfde organisatie. In totaal kregen negen echtparen een lintje, waarvan drie alleen al binnen de gemeente Vijfheerenlanden. Dennis van der Kraats en Mariska van der Kraats-de Laat kregen daar het ridderschap voor het oprichten van Veteranen Search Team. In Lopik ging een duo-lintje naar het echtpaar Kok-van Zuijlen uit Polsbroek. Jarenlang reden Bea en Cees daar rond met hun SRV-wagen en in hun vrije tijd zaten ze onder meer in het bestuur van de Wielerronde Polsbroek, de vrijwillige buurtsuper of bij de Vrouwen van Nu, afdeling Polsbroek.

    De meeste gedecoreerden hebben de 60 in ieder geval al aangetikt, maar eentje springt er qua leeftijd wel uit, de 98-jarige Ab de Gooijer. Hij is de oudste gedecoreerde van vandaag in heel Nederland. Met al die jaren is de lijst van al zijn vrijwilligersfuncties dan ook net iets lang om hier op te noemen. Maar De Gooijer, die het lintje in Utrecht kreeg, was onder meer penningmeester bij de scouting en de Wilhelminakerk.

    De traditie van de lintjesregen gaat hand in hand met een andere, namelijk de traditie dat meer mannen dan vrouwen worden onderscheiden. Van de onderscheiden personen in Utrecht is 63 procent man en 37 procent vrouw. Dat is in lijn met het landelijk gemiddelde. Uitzonderingen zijn er ook; in Rhenen en Vijfheerenlanden krijgen dit jaar meer vrouwen dan mannen een lintje. In Bunnik en IJsselstein is het gelijkspel.

    Kijk hier wie er allemaal een lintje kreeg.

    LEES OOK Verenigingstijgers, een vioolbouwer en een vaandelontwerpster: deze Utrechters kregen een lintje

    Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.

    Sint Schimmel en Yvon Jaspers: deze Utrechters kregen een lintje (2024)
    Top Articles
    Latest Posts
    Article information

    Author: Mrs. Angelic Larkin

    Last Updated:

    Views: 6429

    Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

    Reviews: 86% of readers found this page helpful

    Author information

    Name: Mrs. Angelic Larkin

    Birthday: 1992-06-28

    Address: Apt. 413 8275 Mueller Overpass, South Magnolia, IA 99527-6023

    Phone: +6824704719725

    Job: District Real-Estate Facilitator

    Hobby: Letterboxing, Vacation, Poi, Homebrewing, Mountain biking, Slacklining, Cabaret

    Introduction: My name is Mrs. Angelic Larkin, I am a cute, charming, funny, determined, inexpensive, joyous, cheerful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.